Skûtsje Eelkje2 viert honderdjarig bestaan met overwinning op Hurdsyldei

Op donderdag 18 september streden zeven skûtsjes op het Heegermeer om de prijzen op de jaarlijkse Hurdsyldei. Deze dag was meteen de verjaardag van het skûtsje Eelkje2 dat honderd jaar geleden te water werd gelaten in Leeuwarden. Opvallend genoeg was de Eelkje2 de jongste van de zeven deelnemende skûtsjes: Dicky van der Werf (1908), De Yde (1910), Eelkje2 (1914) Woeste Anne (1909), Hoop op Zegen (1902), Jonge Jasper (1911) en Ut en Thús (1910).

IMG_0040

In plaats van de gebruikelijke wedstrijdbemanning streden zeven bedrijven op deze zonnige zeildag om de hoogste eer op de Hurdsyldei. De lichte wind maakte het ze niet gemakkelijk. Het was zoeken naar drukvelden, waardoor het voornamelijk op tactiek aankwam op de korte baan tussen Heeg en Woudsend. Een slag de verkeerde kant op kon een deelnemer ineens op flinke achterstand zetten.

Overtuigend

Schipper Jeroen de Vos op de Eelkje2 met het bedrijf Met Min als bemanning won overtuigend drie van de vier wedstrijden en ging met de wisseltrofee en de dagprijs naar huis. De strijd om de tweede en derde plaats was spannender, meerdere schepen kwamen in de vier wedstrijden als tweede over de finishlijn. Uiteindelijk wonnen De Wilde Ingenieurs Groep en Human Solutions op de Ut en Thús van schipper Floriaan Zwart de tweede prijs. De organisatie van de Hurdsyldei was in handen van H2O-events.

Na afloop van de wedstrijden volgde een receptie bij restaurant de Watersport in Heeg waar ook oud-eigenaar van de Eelkje2 Yde Schakel aanwezig was, die het schip van 1983 tot 1992 in zijn bezit had.

Over de Eelkje2

De Eelkje2 is in 1914 van stapel gelopen bij de toenmalige werf Van der Meijden in Leeuwarden onder de naam ‘De Twee Gebroeders’. Het 16,40 meter lange skûtsje, dat werd gebruikt als vrachtschip op de lijn Dokkum-Leeuwarden, stond in die dagen al bekend als een snel schip. In 1946 is het omgedoopt tot ‘Hoop op Zegen’ en in 1983 tot ‘Eelkje 2’ door de nieuwe eigenaar Yde Schakel, die het in 1992 verkocht aan de Stichting Eelkje 2. In 1985 is het skûtsje verlengd tot 18,41 meter om sneller te kunnen zeilen en in 2001 opnieuw, nu naar 19.98 meter. Eelkje2 won in 2004 de IFKS in klasse A en meerdere keren de strontrace, waarvan de laatste keer in 2013 (met snelheidsrecord). Een miniatuur van de Eelkje 2 ligt in Madurodam, heel bijzonder omdat dit het enige monumentale schip is naast de Groene Draak van prinses Beatrix dat te zien is in Madurodam.

Stichting Eelkje2, met daarin een aantal bouw- en vastgoedgerelateerde personen en bedrijven, kocht op 10 juni 1992 skûtsje Eelkje2 met als doel dit prachtige erfgoed in de vaart te kunnen houden. Stichting Eelkje2 wordt ondersteund door ‘Vrienden’: sponsoren en donateurs. Met behulp van deze Vrienden zorgt Stichting Eelkje2 voor het in stand houden van dit Fries Cultureel en Industrieel maritiem erfgoed. Zo blijft het schip in goede conditie en een waardig wedstrijdskûtsje, dat zich kan meten met de rest van klasse A in de IFKS.

Sponsoren

De Hurdsyldei ter ere van het honderdjarig bestaan van de Eelkje2 werd mede mogelijk gemaakt door de stichting Eelkje2, Antea Group, Atlantique wines/67, De Wilde Ingenieurs Groep, Human Solutions, GAM van Leeuwen Beheer, Met Min, Vos & Partners Organisatieadvies, Van der Werff Groep, AM en Liberator Holding.

IMG_0055  IMG_0054