“Magistrale zeilerij tijdens de Slach om Heech 2014” (verslag ifks.nl)

 De Slach om Heech is weer gestreden. Deze wedstrijd trok wederom veel IFKS skûtsjes die hiermee prachtig kunnen oefenen voor de IFKS 2014.

Waar het weer eerst de spelbreker leek (het was 10 graden koeler dan de dagen ervoor, en de zon liet zich zelden zien) bleek de wind het juist wat beter te doen; een strakke bries van 4 Bft, met af en toe een vlaagje extra. Alle kansen dus voor een prachtige zeilerij.

Er werd gestreden in de IFKS klasse’s A,B,C en kleine a. In één baan, met 5 minuten tussen elke klasse en een innerloop en een outerloop. Opzet daarvan is dat de schepen in de verschillende klassen elkaar niet hinderen. Een superbaan, echter dan moeten de schippers wél in de goede groep starten en dan moet de wedstrijdleiding ook goed in de gaten houden dat dus valsstarters bij kunnen zitten. Starten in de B klasse en finishen in de C-klasse levert toch behoorlijk voorsprong op. Dit leidde met name in de top van de C-klasse toch tot vragen en protesten. Gelukkig waren een aantal schippers zo sportief dit zelf na afloop toe te geven.

Op zaterdag werden drie wedstrijden gezeild. In de A-klasse werd de top bepaald door de Lytse Lies en de Eelkje II en vielen de resultaten van de Striidber en de Jonge Rein positief op. In de B-klasse en de C-klasse waren de Grutte Pier en de Ut en Thús oppermachtig.  Kleine a werd gedomineerd door Sietse Broersma die uiteindelijk alle wedstrijden won. Helaas was de wind 2 schepen te machtig; het Abbegeaster Skutsje ging om en ook de Yde van Noortje Goedhart lag in de tweede wedstrijd op haar zij. Dankzij de familie Sijsling stonden beide schepen snel weer. Vakwerk.

Zondag werd er al op tijd gestart en dat gaf voor enkelen wederom problemen met de concentratie of het begrijpen van de vlaggen. Weer startten er schepen in de verkeerde klasse en bovendien werd er een start afgeschoten omdat er een skûtsje met het pin end van de startlijn vandoor ging. Toch was dat niet voor iedereen duidelijk en werd er doorgezeild.  Gelukkig maar dat deze wedstrijden er speciaal voor zijn om dat soort dingen tijdens de IFKS te vermijden.

Fel werd er in ieder geval wel gestreden. In de A-klasse zeilde Tony Brundel een mooie constante dag en werd drie keer tweede, Lucas Bouma deed het uitstekend en bleef in de top meezeilen. De UT begon matig in de C met een zesde plek en de Zeldenrust rook heel even een kansje. In de kleine a is er toch maar ééntje die er met kop en schouders bovenuit steekt, Sietse Broersma won alle wedstrijden met machtsvertoon.

Einduitslag

A-klasse:  1. Lytse Lies, 2. Eelkje II, 3. Doarp Eastermar, 4. Wylde Wytse, 5. Striidber

B-klasse:  1. Lucas Bouma, 2. Bas Krom, 3. Freddy vd Heide, 4. Paul de Koe, 5. Lege Wâlden

C-klass:   1. Floriaan Zwart, 2. Harold Veenema, 3. Goede Verwachting, 4.Galamadammen

Kleine a:  1. Sietse Broersma, 2. Stad Harlingen, 3. Abbegeaster Skutsje (!), 4 Welvaart, 5 Doeke van                                         Martena

Overige uitslagen op  http://www.wsheeg.nl/images/stories/ifks/soh-totaal-2014.pdf

Conclusies? Die mag u zelf trekken. Wij zijn erg benieuwd naar de laatste voorbereidingsweken en verwachten een spannende IFKS! De top in de 3 grote klasse’s zit erg dicht bij elkaar en elk foutje word afgestraft.  En de kleine a? Daar heerst Sietse…

Bron: ifks.nl

Slach om Heech